Sænk dit energiforbrug med gardiner

De stigende priser på el og varme har fået flere af os til at kigge nærmere på vores energiforbrug – og her er der hjælp at hente i dine gardiner. Den rigtige gardinløsning kan nemlig hjælpe med at holde på varmen hele vinteren, og dermed skrue ned for el- og varmeregningen. Vil du vide mere om, hvordan du kan sænke energiforbruget derhjemme? Så kan du læse med lige her.

Udgivet 24. januar 2024

Sidst opdateret 16. februar 2024

Claus Mikkelsen

Vælg isolerende gardiner

Vil du reducere din el- og varmeregning, er det en god idé at gå efter isolerende gardiner til dit hjem. Udover at skærme af for solen og nysgerrige blikke, har denne type gardin nemlig stor effekt på energiforbruget.

Duette®️-gardiner eller plisségardiner med honeycomb er designet med en dobbelt vævning, hvorimellem der opstår celler med luft, som skaber den isolerende effekt. På den måde kan du bruge gardinerne til at holde på varmen om vinteren, og holde den varme luft ude om sommeren.

For at holde vinterkulden for døren, kan du også gå efter kraftige foldegardiner eller lange, bløde stofgardiner. De tætte gardiner giver dit hjem et eksklusivt udtryk og fungerer samtidig som en effektiv barriere for dine vinduer, som kan reducere varmetabet – og det kan se på din varmeregning.

5 tips til at spare på energien

 1. Træk gardinerne fra om dagen
  Om vinteren gælder det om at udnytte solens varme i de få timer, den er fremme. Sørg derfor for, at alle gardiner er trukket fra og rullet op om dagen. På den måde lukker du både lys og varme ind.
 2. Sænk temperaturen i din bolig
  Find en varm sweater og de tykke sokker frem, og sænk den generelle temperatur i dit hjem. I et standardhus på 140 kvadratmeter kan bare en enkelt grad reducere din varmeregning med 5 %. Temperaturen må dog ikke komme under 18 grader af hensyn til fugt.
 3. Fjern møbler og gardiner fra radiatoren
  Sørg for at lange gardiner eller møbler ikke dækker for din radiator. Den skal have luft omkring sig for at udnytte varmen bedst muligt.
 4. Indstil dine termostater ens
  Dine radiatorer er mest effektive, hvis de er indstillet på samme måde.
 5. Hold på varmen i de rum, I bruger mest
  Det er en god idé at holde døren lukket mellem de rum i huset, hvor du ønsker forskellige temperaturer. For eksempel er bryggerset måske lidt koldere end stuen, hvor I opholder jer mest.

Find mere inspiration til dit hjem

Uanset hvilken stil du vælger, er det vigtigt at huske på, at dine gardiner bør matche din personlige stil og smag. Sørg for at vælge gardiner, der afspejler, hvem du er, og som føjer til den generelle stemning i rummet. Lad dig inspirere af disse forslag, og find de gardiner, der passer bedst til dig.