Rullegardin

- produktegenskaber

 1. RULLEGARDIN
  • Afvigelse i trådtykkelsen

Fortykkelser i tråden, der optræder i uregelmæssig afstand (trådkompression) er et ægthedskendetegn ved gardiner og kan ikke helt undgås på trods af den største omhu i fremstillingen af stoffet.

 • Trykpunkter ved væv med skumbelægning

Mørklægningsstoffer er modtagelige for trykmærker på grund af deres produktopbygning (flerlagsbelægning). Hovedårsagen til denne effekt er skumbelægningen, som i denne opbygning har til opgave at gøre artiklen uigennemsigtig (den såkaldte »blackout effekt«). Derudover er det nødvendigt for at give produktet smidighed i fremstillingen og i vævningsprocessen, dermed også i gardinets funktion.

 • Sorte skærekanter i mørklægningskvaliteter

Der anvendes blandt andet sort skum til produktopbygningen af mørklægningsstof. Denne type overfladebehandling har til opgave at gøre varen uigennemsigtig (den såkaldte »blankout-effekt«). Ved tilskæring af stoffet trænger skummet let ud i snitkanterne og giver en synlig sort kant.

 • Snitkanter og tråde, der stikker ud i siden

Ved varmskæring samt ultralydsskæring opstår der sammensmeltning af fibrene i skæreområdet på grund af varmepåvirkningen eller friktionen. Denne proces forhindrer, at stoffet flosser. Udvendige påvirkninger (f.eks. hyppig greb/mekanisk påvirkning af snitkanten) kan bryde en sådan forsegling af kantområdet og skabe enkelte tråde.

Enkelte løse tråde fjernes på fabrikken. Hvis der skulle løsne sig yderligere tråde i brug, skal disse forsigtigt fjernes ved at klippe dem af med en saks eller en termoklipper på det nærmeste bindingssted.

Obs: Hvis der trækkes i trådene i siderne, kan det medføre uoprettelige skader.

 • Vinklet/skråt væv

Under fremstillingen af tekstiler påvirkes både kæde- og skudretningen, og der opstår spænding og træk. Afhængigt af de anvendte garn og tykkelsen af de vævede stoffer virker forskellige kræfter i vævningen under fremstillingen. Virkningen af disse kræfter kan medføre, at kæde- og skudtråde ikke krydses nøjagtigt vinkelret, hvilket kaldes skævheder. På trods af den nyeste tekniske udstyr kan der forekomme skævheder på ±2% i forhold til stoffets bredde.

 • Skåleform

Den tilladte tolerance for skåleform i ophæng i henhold til DIN EN 13120 (i den gældende udgave) er maks. 2% af stofbredden, dvs. ved EN produktbredde på 100 cm kan dette udgøre op til 2,0 cm (C).

 • Bølgedannelse

Generelt er den registrerede bølgedannelse stærkt afhængig af lysindfaldet. Denne sørger for, at enkelte bølger bliver overproportionalt synlige. Dette fænomen i et gardin er i første omgang ikke en reklamationsårsag. Tværtimod er der tale om produkt- og fremstillingsspecifikke egenskaber.

 • V-formet bølgedannelse

Den V-formede bølgedannelse er en reaktion i gardinet på den uundgåelige oprulning af rullegardinet. Den påvirkes hovedsageligt af fysiske sammenhænge som f.eks. tyngdekraft, vægten af gardinet og dimensionen på ophænget og kan aldrig helt undgås. I princippet øges den V-formede bølgedannelse med stigende bredde af det bærende ophæng. En reklamation foreligger kun, hvis rullegardinstoffet beskadiges eller knækker ved oprulning.

 • Lodrettebølger

Lodrette bølger, der bevæger sig jævnt fra stoffets fastgørelse (f.eks. en faldstang) til midten af stoffet, forekommer oftest i forbindelse med fine stoffer og skyldes spændinger i vævet. Disse spændinger kan tilskrives forskellige årsager.

 • Tilladt afvigelse af en stofbanes lodrette forløb

Den højeste vandrette afvigelse i bredden og den lodrette afvigelse i højden må ikke overstige 10 mm. Dette gælder efter gennemført, stationær montering i henhold til DIN EN 13120 (i den til enhver tid gældende udgave) med rullegardiner kørt helt op eller helt ned, samt i midterstilling.

Afvigelse maks. 5 mm

 • Mørklægning

De fremtidige effektklasser med hensyn til kravene om mørklægning og afdækning fastlægges aktuelt i gennemgangen af normerne DIN EN 14500/14501.

Efter revision af disse standarder vil der i standarden være en matrix, der forbinder stoffets kvalitet/effekt med den anvendte “ramme på 10mm for produktet (kassette, sidestyr osv.). Her tydeliggøres det, at kun med det optimale stof og med det optimale “kassettesystem” kan opnå fuld mørklægning. Alle andre konstellationer kan kun klassificeres som afdækning (i forskellige varianter).

Efter afslutningen af revisionen af standarden skal punktet “Mørklægning/afdækning” omarbejdes i overensstemmelse hermed.

 • Kassettegardiner og skinneførte anlæg

Kassettegardiner og skinnestyrede ophæng må kun trækkes for, når vinduet er lukket. Ellers er der risiko for kraftigt undertryk, hvilket betyder, at ophænget kan suges ud af sideskinnerne. Hvis gardinet køres op i denne tilstand, kan det medføre beskadigelser.

Gardinbus.com identitets streg

Mange års erfaring og tilfredse kunder over hele landet

Vi har gennem de sidste 25 år leveret gardiner til glade kunder over hele landet – også til alle øerne med broforbindelse. Det betyder, at vi kommer med en masse erfaring, og når vi hyrer nye fagfolk, så sender vi dem forbi vores eget gardinakademi, så de er helt opdateret på vores kollektioner og måden at gøre tingene på. Det er din garanti for kvalitet hver gang. Og med hensyn til garanti, så tilbyder vi naturligvis prismatch, så du kan være sikker på at få den bedste løsning til den rigtige pris hver gang. 

En anden årsag til vores succes er ganske enkelt, at hos os er en aftale en aftale. Det lyder måske indlysende, men mange af vores kunder har fremhævet, at de har værdsat denne del af samarbejdet. Så du kan regne med os – fra første møde til de monterede gardiner er klar og videre, hvis der er spørgsmål m.m.